torsdag 3 mars 2016

Mmm mat!

Hej! Kan vi prata lite om det här med mat? 

Tack. 

Mat har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag är en sådan där som måste äta typ varannan timme för att må bra. I skrivande stund,  när jag tänker efter så har det här beteendet ändå blivit en aning lugnare på senaste åren, men när jag var yngre så fick jag fysiskt ont om jag inte fick mat kontinuerligt. Jag har ju en väldans tur som är gift med en som älskar att laga mat. Grattis till mig!

Som egen företagare så är de däremott småätandet som numera förföljer mig i vardagen. Oh my! Synnerligen när man jobbar hemifrån en hel dag. Det bli ett himla rännande till kylskåpet fram och tillbaka - the curse of beeing a egen företagare antar jag.  

Men mat kan också vara komplicerat. Jag läste just på Släng inte maten, att trots att vi är mer miljömedvetna och mer konsumentmedvetna idag, så slänger och häller varje svensk ut 107 kg mat och dryck varje år. VARJE ÅR!! Av detta är ungefär hälften matsvinn, alltså sådan som slängs heeeelt i onödan. Så himla knasigt och fel. Därför har Släng inte maten tagit fram en sex-stegs-guide som visar hur vi kan planera våra matinköp i vardagen, och på så sätt tänka till lite och förhoppningsvis minska maten i soporna. Och visst jag vet att det inte är så himla lätt alltid. Att lära gamla hundar nya trix så att säga. Speciellt med kids hemma som kan ha lite svårt att avgöra hur mycket mat de kan sätta i sig innan de blir så där helt-plötligt-mätta. Men de är ju framtiden after all, och lyckas man få dem små tänka till lite kring mat så kanske framtiden ser ljusare ut också. På Astrids förskola pratar de om detta med att slänga mat, att de bara ska ta så mycket som de orkar äta osv. Och Rasmus frågar ofta om vad maten innehåller och om det är ekologiskt. Så visst har vi kanske sått ett litet frö, men det är ofta jag önskar att vi hade grisar eller höns som kunde äta rester! En annan spaning kring mat:

Läste på The internet, om en nyöppnad mataffär i Köpenhamn, WeFood. De skiljer sig från konkurrenterna på ett väsentligt sätt. De säljer bara mat som har överskridit sitt bäst-före-datum. Vilket faktiskt är genialiskt, då nästan allt håller betydligt längre än vad det står på förpackningen. LUKTA OCH SMAKA GAT DAMN IT! Priserna på WeFood ligger 30% lägre än vanliga matbutiker, och med det så hoppas de kunna locka kunder som ser vikten med att minska matsvinnet, men också människor med låga inkomster. Win win! De är faktiskt först i världen med detta. Det ni.


Så kanske finns det hopp ändå! Fortsätt ät och njut, men försök tänka lite också med andra ord. Känns ändå som att det ligger väldigt mycket i tiden - moral, omtanke och smarthetstänk kring mat och konsumtion. Och vem vill inte känns sig trendig liksom? :) 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar