tisdag 8 mars 2016

Internationella kvinnodag(ar)en


Det finns så himla mycket saker jag skulle vilja säga, SKRIKA och berätta om. En dag som denna t.ex. Känns ju ändå bra att vi får EN dag! Eller? Humm…Istället för att morra och spotta så tänker jag tipsa och länka till viktiga, coola och bra saker idag. (Dagen till ära?) 

Vi börjar med det här talet, som Chimamanda Ngozi Adichie höll på ett TEDtalk, och som Beyoncé samplade till sin låt Flawless. Tycker att dessa ord säger så innerligt mycket och hon slår verkligen huvudet på spiken. LÄS! Och lyssna på låten, stark! We teach girls to shrink themselves
To make themselves smaller
We say to girls,
"You can have ambition
But not too much.
You should aim to be successful
But not too successful
Otherwise you will threaten the man."

Because I am female
I am expected to aspire to marriage
I am expected to make my life choices
Always keeping in mind that
Marriage is the most important
Now marriage can be a source of
Joy and love and mutual support
But why do we teach girls to aspire to marriage
And we don't teach boys the same?

We raise girls to see each other as competitors
Not for jobs or for accomplishments
Which I think can be a good thing
But for the attention of men

We teach girls that they cannot be sexual beings
In the way that boys are

Feminist: the person who believes in the social
Political, and economic equality of the sexes.


För att fortsätta. I går tilldelas Zara Larsson priset Årets kvinnogärning 2015 av Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks. Klicka in här och läs. Efter alls skit hon har fått ta, enbart pga sitt kön, så har hon verkligen förtjänat detta. Trist dock att det inte uppmärksammas så mycket som det borde. Förutom en notis i ELLE, så är det mest lokala tidningar som dyker upp när man googlar…

Bild: Damernas Värld


Appropå Beyoncé, kolla in denna!

Sen dagens tipselitips! Ända sen jag hörde Liv Strömquist sommarprat, kändes allt lite som en befrielse, och jag skulle vilja hoppa si så där 15 år tillbaka i tiden och ge tonårs-Martina en varm kram och ett powertal om mens och att inget av det är onaturligt, äckligt eller fel. Och att halva befolkningen inte vet hur det känns dagarna innan och dagarna efter, hur man tror att man ska, och ibland vill dö. Och smärtan…SHIT. Att världen liksom bara tickar på och ingenting är anpassat efter en individ med mens. LYSSNA på detta! 


Boken Kvinnor ritar bara serier om mens kom till i begynnelsen av Livs serietecknarkarriär, på en fest.


Lånade den igår på bibblan, och skrattar, ler och håller med på typ alla sidor. Så befirande och skönt. Och ROLIGT! 
Jaha. Det var det det. Till alla er tjejer därute - ge aldrig upp! En dag. En dag! Och kom ihåg, alla ni föräldrar - uppfostra era barn till starka, snälla och älskande personer. Olikheter är inget fult, olikheter är bra. Alla behövs och är lika värda, oavsett! Kom ihåg att okunskap och inskränkthet ofta leder till frustration, och det vill vi inte ge våra barn. Okey? Okey. Låt dem vara sig själva! 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar