fredag 9 september 2016

Arrr, skattjakt!

Bild: gonautical.com, via Pinterest

I veckan kunde en läsa om en staty som rests till ära av Greta Garbo, skådisen ni vet. Vackert så, klart en av våra tids stora giganter ska ha en staty rest efter sig. Men det ovanliga är VART de har valt att placera den här statyn. Hyllningen till ikonen har nämligen placerats någonstans i skogarna kring Härjedalen. 

Bild: aftonbladet.se

Det är Fotografiska museet som står bakom idéen, och eftersom Greta var en sådan tillbakadragen och skygg person så valde de att placera statyn på en helt folktom plats. Inga röda mattor eller kameror så långt ögat kan nå med andra ord. 

Bild: svt.se

Men, hur gör man då om man vill se statyn IRL? Jo, då får man leta. Och jag vet inte men blir man inte lite sugen? Som sport liksom. Bara det att de skriver “hemlig plats” gör ju att en genast triggas igång. Skulle inte detta kunna bli upphovet till ett nytt spel? Staty-skattjakt? 

Statyer av kändisar - random utplacerade på knepiga ställen i landet (Europa? Världen?) och du måste hitta dem alla! Wiho!

Överlag så känns det som att skattjaktgrejen är något vi gillar idag. Förutom statyer hemligt utplacerade i skogarna, så har vi Pokémon Go som exempel. Vilket i runda slängar går ut på att just leta och samla på saker, även om det i det här fallet inte handlar om statyer utan om små figurer. Och vad man än tycker om det här spelet så kan ingen hävda att det inte är poppis. För det är det. Väldigt mycket poppis faktiskt.

 
Glada pokémonjägare i Liverpool. Bild: liverpoolecho.co.uk

Men vår fascination för att leta efter skatter sträcker sig längre än så. Loppistrenden t.ex. Det som förr var ett sätt att sparar pengar på, blev för några år sen ett helgnöje, och nu är har det för vissa blivit ett sätt att leva. Det handlar inte om att hitta en praktisk hink till husvagnen längre, utan nu är loppisfantasterna på jakt efter dyrgripar, original och design. Jag kan tro att loppisintresset ökade då butiksutbudet överlag började se likadant ut överallt. Det finns ett behov av att hitta originella och speciella saker, skatter om en så vill. Men jag tror också att det är själva jakten som lockar. Spänningen. Som att fånga en legendarisk pokémon eller hitta en staty gömd i en skog. 

Alleycat race i NY, bild: boombotix.com

Att leta skatter via GPS eller kartor - geocatching. Cykla det fortaste man kan i snårig och aggressiv New York-trafik, på en cykel utan broms - alleycat race. Är detta något som ligger i luften nu? Skattjakter? Vad är det vi letar efter egentligen? Eller handlar det bara om att vara först? Originell? Eller sitter det djupare? Back to jaga- och samlartiden liksom? 


Ha en fin fredag!
 Och kanske har jag gett er tips på helgaktivitet nu! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar